Avondje Turks
Rode linzensoep:
Ui, wortel, 2 aardappels, rode linzen en zout.
Als je de soep klaar hebt: beetje roomboter in de koekenpan laten smelten. Hierdoor gedroogde sambal roeren en dit door de soep roeren.
Gevulde wijnbladeren:
Wijnbladeren, 250 gr gehakt, handje rijst, heel fijn gehakt uitje, klein blikje tomatenpuree, flinke scheut olijfolie, lepeltje sambal, knoflook, een kwart bosje verse peterselie fijngehakt, beetje zout (de wijnbladeren zijn ook al wat zoutig)
De wijnbladeren wassen, anders smaken ze helemaal zo zout.
Het gehakt met de rijst en andere ingrediënten door elkaar kneden. Evt meer olie erbij om het smeuïg te maken.
Een soort shaggies draaien van een wijnblad (nerfzijden naar binnen), maar de zijkanten dichtmaken.
In een pan bedek je de bodem met de andere wijnbladeren tegen het aanbranden. Hierop leg je de gevulde wijnbladrolletjes. Hierbovenop leg je een bord zodat ze niet gaan drijven en je vult de pan met water tot de bovenste wijnbladrolletjes. Dit laat je een half uur koken.
Afgieten, lekker met tzatziki.
Tzatziki:
Een (half) blauw emmertje Turkse yoghurt, halve komkommer, klein beetje azijn en knoflook.
De knoflook persen, komkommer raspen. Dit door de yoghurt roeren en een beetje op smaak maken met een klein beetje azijn.
Lamskoteletjes:
1 kilo dun gesneden lamskoteletjes, 3 tomaten, een rode paprika, knoflook, gedroogde sambal, rode paprikapoeder.
De lamskoteletjes licht kruiden met zout en peper (misschien wat verse rozemarijn?) en bakken in de roomboter.
Apart in een wok:
olijfolie
De courget met wat reepjes schil er nog op in blokjes gesneden, met blokjes rode paprika in de olijfolie wokken met wat zout en peper
Apart in een koekenpannetje:
De drie tomaten in kleine blokjes met de geperste knoflook tot een prutje bakken in de olijfolie. Een slokje water erbij als het te dik wordt of aan gaat branden.
De lamskoteletjes op een schaal leggen en hierover de courgettes en de paprika’s. En daaroverheen de tomatensaus.
Lekker met rijst of gebakken aardappeltjes en salade.
Salade:
Zakje gemengde ijsbergsla, 2 kleine minikomkommertjes, 1 vleestomaat, fijn gehakt rood uitje, wat fijn gehakte blaadjes peterselie, fetakaas, zwarte olijven, knoflook salademix van Calvé.
Husselen, dat spreekt voor zich.